2011. február 22., kedd

A tanulási stílusokról

Az előző bejegyzésben olvashattuk, hogy a tanulás nem más, mint agysejtközi kapcsolatok létrehozása. Minél több érzékszervet vonunk be a tanulásba, annál több agysejtet kapcsolunk össze, és annál könnyebben fogunk emlékezni a megtanultakra. Minden embernek más a domináns érzékszerve, és ezáltal más a domináns tanulási stílusa. A vizuális típusú tanulók jobban emlékeznek színekre, formákra, képekre, és ha látják az előadót, tanárt vagy elbeszélőt. Az auditív embereknek jobban rögzülnek a hallottak a memóriájukban. Végül, a harmadik típus, a kinesztetikus stílus kedvelői akkor tanulnak könnyedén, ha testük mozgásban van, vagy ha éppen csinálják azt, amit meg akarnak tanulni. Döntsd el, hogy te melyik típushoz állsz a legközelebb. Előfordulhat, hogy mind a háromhoz, ebben az esetben mind a három tanulási stílus előnyeit ki tudod majd használni.

A legyakoribb hiba, amit a diákok elkövetnek az, hogy beleugornak a lélektelen magolásba, anélkül, hogy fogalmat alkotnának arról, mennyivel is hatékonyabban tudnának tanulni, ha kiaknáznák a természetes képességeiket, és ezáltal több idejük maradna egyéb, klassz dolgokra. Tegyük fel, hogy az aradi vértanúk neveit kell megtanulnod. Hogyan fogsz neki? A legtöbben egyszerűen megpróbálnák megjegyezni a neveket, valamiféle sorrendben, vagy akár anélkül. Ez ismert módszer, és a legkevésbé hatékony, a legidőigényesebb, és a legtöbb problémát okozza a felidézéskor, vagyis amikor igazán szükség lenne az áhított információra. Ha könnyeden és hatékonyan akarnál tanulni, akkor előszöris eldöntenéd melyik tanulási stílus fekszik neked. Mondjuk vizuális típus vagy. Garantálom, hogy háromszor-négyszer fogsz emlékezni a nevekre, ha hozzájuk tudsz rendelni egy arcot. Nézd meg a vértanúkról szóló litográfiát és hozzá a neveket. Kinek milyen jellegzetes arcvonása van a képen? Ez alapján milyen jellemű ember lehetett? Milyen szokásai lehettek?

Ezt követően próbáld meg kreatív képzelőerődet is bevonni a játékba. A vértanúk kezdőbetűiből vagy jellegzetességéből alkoss eleven képeket. Például Damjanich János kezdőbetűi DJ, ezért képzelj el egy lemezlovast, amint a halálos sortűzre vár. A következő vértanú Nagysándor József; vele kapcsolatban képzeld el Nagy Sándort, amint teljes harci öltözetben és sisakban kezet fog a bibliai Józseffel (vagy egy Józseffel, akit személyesen ismersz), szintén várva kivégzésükre. A többit a fantáziádra bízom.  Az auditív tanulóknak könnyebb lesz megjegyezni a listát, ha hangosan kiejtik a neveket, vagy akár verset alkotnak belőlük. Például: Knezic Károly, Nagysándor József, Vécsey Károly, Schweidel József, stb.

Minél érzékletesebben jeleníted meg a tanulnivalót a belső mozitermedben, annál könnyebben is fogsz emlékezni rá. Ha emberek képesek több pakli kártya valamennyi lapjának pontos sorrendjét felidézni, akkor te is képes vagy bármit megjegyezni. Jó memóriával nem születik az ember, hanem a kreatív képzelőerővel és folyamatos gyakorlással szerzi meg azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése