2011. február 21., hétfő

A könnyed tanulás legnagyobb titka

Sokat hallani, hogy a tanulás egy életen át tartó folyamat. Ez a 21. században egyre inkább igaz. Aki nem kötelezi el magát az életen át tartó tanulás mellett, annak nincs esélye arra, hogy bármelyik szakmában vagy bármilyen üzletágban is érvényesülni tudjon. Tanulunk, ahogy megszületünk: négy majd két lábon járó kisemberként valamennyi érzékszervünk bevetésével igyekszünk elsajátítani a világ, mint egy bonyolult óraszerkezet működését.

Miért van azonban, hogy egyes dolgokat könnyebben megtanulunk, mint másokat? Egyeseknek mindössze percekbe telik megtanulni biciklizni vagy sakkozni, másoknak napokba, megint mások egy életen át küszködnek az elsajátításukkal. A titok nyitja nem más, mint a tanulás természetének megértése. Mi a tanulás? A tanulás - az emberi agy szempontjából - olyan információk elsajátítása, amelyek szükségesek a túléléshez. Az embernek ahhoz, hogy felülkerekedhessen a természetnek való kiszolgáltatottságán és kiemelkedhessen az állatvilágból, szüksége volt az eszközhasználatra és nyelvhasználatra, ezért megtanult eszközöket készíteni és használni, és szavakat alkotni ahhoz, hogy embertársaival jobban megértethesse magát. A tanulásnak leginkább az ösztönökhöz, illetve a szükségletekre adott válaszokhoz van köze. A megismerést a kisagy végzi agysejtközi kapcsolatok létrehozásával. A kisagy a megismerés mellett érzelemközpont is: felelős az öröm és a fájdalom kezeléséért. Az, hogy a bevitt információ dominánsan melyik érzelemhez kapcsolódik, a kisagy dönti el, azonban mi is ráhatással lehetünk azáltal, hogy közöljük tudatalattinkkal, miért van szükség az adott információ tárolására.

Ezért ha elég okot adunk elménknek ahhoz, hogy megtanuljon valamit, és ha kellően erős pozitív érzelmeket (örömöt, lelkesedést, elragadtatottságot) rendelünk hozzá ezekhez az okokhoz, akkor sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy megjegyezzünk egy akármilyen bonyolultnak tűnő ismeretanyagot.

Cselekvési gyakorlat:

1. Írd le egy papírra, hogy mik azok a területek, amiket korábban sikeresen megtanultál, anélkül, hogy tanulásnak tűnt volna (pl. egy hangszer, egy sportág). Majd írd le a sikered okait, vagyis azt, hogy szerinted miért tudtad ilyen könnyedén megtanulni azokat. Milyen érzelmi állapotban voltál? Mit láttál? Mit hallottál? Milyen volt a testtartásod, a légzésed?
2. Gondolkozz el azon, hogyan tudnád hasznosítani ezt a tudást életed másik területén, ahol eddigi tapasztalataid alapján bizony nem ment ilyen könnyen az ismeretanyag elsajátítása.
3. Mielőtt nekiállsz bármit is tanulni, írj le papírra 5 okot, amiért szükséged van az adott információra, és 5 pozitív hatást, amelyeket az adott ismeretanyag sikeres elsajátítása fog gyakorolni az életedre. Nem kell túlzásba vinni, pl. írhatod azt is, hogy "Büszke leszek magamra" vagy "A környezetem büszke lesz rám.". Ezzel kellőképpen ráhangolod magad a tanulnivalódra és máris háromszor-négyszer hatékonyabban fogsz tudni tanulni, mint korábban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése