2011. március 28., hétfő

Az érzékszervek szerepe III.

Láttuk (illetve hallottuk), hogy milyen szerepe van a látásnak és hallásnak a tanulás során. A legtöbb emberben ez a két érzékszervi érzékelés a legdominánsabb, nem is csoda, hogy a legtöbben akkor tudnak a legkönnyebben tanulni, ha elolvassák, illetve meghallgatják az anyagot.

Azonban a többi érzékszerv szerepét sem lehet elhanyagolni a megismerés folyamatában. Minél több érzékszervet vonunk be ugyanis a tanulásba, annál könnyebb dolgunk lesz felidézni a tanultakat. A többi érzékelési mód pedig: a szaglás, ízlelés és tapintás, az ún. közeli érzékelésben játszik fontos szerepet (szemben a látással és hallással, amelyek a távoli érzékelés móduszai), vagyis ezáltal - képzeletben - még közelebb tudunk magunkhoz hozni olyan dolgokat, amik nincsenek elérhető távolságban.

Ahhoz, hogy érzékszerveinket megfelelően ki tudjuk használni a memorizáció során, amint csak lehet, gyakoroljuk a bevásárlólistánk megjegyzését. Tegyük fel, hogy a következőket kell vásárolnod:
- virsli
- kenyér
- tej
- alma
- mosogatószivacs
- tejföl
- erős paprika

- paradicsom
- tusfürdő
- villanykörte

Hogyan fogsz neki? A legtöbben elővesznek egy papírfecnit, ráfirkantják a dolgokat, és lemennek a boltba. Ezt a módszert már ismered. Azonban van egy másik módszer, amelynek segítségével sokkal jobban meg tudod mozgatni agytekervényeidet és gyakorolni emlékezőkészségedet.

Képzeld el, ahogy virslikből egy kosarat fonsz, tejet öntesz, majd kenyérdarabokat mártogatsz bele. Ne csak lásd és halld, de szagold és ízleld is ezt a furcsa produkumot! Ezt követően tejföllel töltött erős paprikát szúrsz át egy almán, ami egy paradicsommal van összenőve. Most is érzékeld az öszhatást minden érzékszerveddel! Tapintsd ki milyen lehet ez az étel. Majd képzeletben önts tusfürdőt a mosogatószivacsra, hogy lemoshass egy óriási villanykörtét, miután végeztél furcsa lakomáddal. Én így fognék neki a bevásárlólista memorizálásához.

A következő alkalommal azt is megmutatom, hogy az ún. memóriapalota segítségével hogyan nyithatsz még hatékonyabb agysejtközi kapcsolatokat elmédben, aminek segítségével még kevesebb időt kell tanulásra fordítanod, miközben egyre jobb eredményeket érsz el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése