2011. május 23., hétfő

A memóriapalota

A memóripalota az egyik leghatékonyabb memorizációs eszköz információk egy csoportjának, csokrának rögzítésére. Felhasználja a memória mindhárom kulcsfontosságú alapelemét:
1) a képzeletet,
2) a képzettársítást,
3) és a helyszínt.

Ez a módszer már az ókorban is ismert volt, innen a másik neve: Római Szoba, és a következőképpen működik. Tegyük fel, hogy meg kell jegyeznünk az eddig űrben tartózkodó emlősök listáját:
- bunder
- kutya
- Fülöp-szigeteki makákó
- mókusmajom
- egér
- házinyúl
- patkány
- tengerimalac
- csimpánz
- emsemakákó.

Tegyük fel, hogy a fenti lista sorrendje is számít.

Hogyan fogunk tehát neki? Előszöris, képzeletben meg kell teremtenünk a memóriapalotát. Leggyakrabban azt a víkendházat szoktam elképzelni erre a célra, amelyben gyerekkorom legtöbb nyarát töltöttem. Te is felhasználhatod gyerekkori emlékeidet, vagy bármely más, általad ismert és látogatott épületet (pl. a munkahelyedet, otthonodat, iskoládat, stb.). Mivel a felsorolás tíz elemből áll, ezért a memóriapalotánkat is osszuk fel tíz helyiségre. Az előbbi példámnál maradva ez a kocsibeálló, lépcső, udvar, erkély, nappali, hálószoba, fürdőszoba, konyha, tűzrakó és a gyümölcsös lesz.

Most kezdjük el összepárosítani a lista megfelelő tételét a nyaraló megfelelő helyiségével. A bunder egy majom, tehát elképzelek egy bundás majmot, amint megpróbál beparkolni a kocsibeállóba. Ne feledjük, hogy minél színesebb, különösebb, mulatságosabb a képzettársítás, annál könnyebb elképzelni és később felidézni! A következő tételünk a kutya és a lépcső, elképzelem tehát, ahogy kedvenc kutyámat apportíroztatom a lépcsőn fel s alá. A többi tétel memóriafogasokra való felakasztása is ugyanilyen módszerrel történik. Ha végigmentünk rajta, próbáljuk meg felidézni az emlősöket azáltal, hogy a memóriapalota megfelelő helyiségére gondolunk. Könnyen eszünkbe jut az adott emlős? Ha igen, alapos munkát végeztünk, és jó úton haladunk a tökéletes memória felé. Ha nem, ez se keserítsen el minket, hanem próbáljunk meg még élénkebb jeleneteket ábrázolni lelki szemeink előtt, és ami a legfontosabb, kapcsoljuk össze a megjegyzendő információt az adott helyiséggel.

7 megjegyzés:

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a módszer hányszor használható fel?
    Ez alatt azt értem h most meg kell jegyeznem ezeket az állatokat mert te visszakérdezed 1nap múlva, de ha jövőhéten is meg kell ezzel a módszerrel jegyeznem valamit (ugyan ahhoz az épülethez társítva), meg azutána való héten, meg a rákövetkezendő héten, meg még azután....és így tovább. Fél év után emlékezni fogok az űrbe kilőtt állatokra és sorrendjükre?

    VálaszTörlés
  2. u.i.:
    minden héten mást kell megjegyezni (pl egyik héten gyümölcsöket, másik héten autókat, harmadik héten zöldségeket etc.)

    VálaszTörlés
  3. Mindig válassz egy új helyszínt és amint az elsőként még régen elképzelt helyszínedet tartalmazó információ már nem fontos újra felhasználhatod azt a helyszínt.

    VálaszTörlés
  4. Részletesen megtalálható Joshua Foer : Einsteinnel a Holdra c. könyvében. Megjelent (magyaul) 2012-ben. stb. (Google keresőbe írva ott a könyv, ill. interjú a szerzővel.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre a blogra, mert engem is nagyon foglalkoztat a tanulás tanítása. Köszönöm a jó ötleteket.

    VálaszTörlés
  6. és ha mondatokat nem pedig csak szavakat kell megjegyezni akkor arra hogyan alkalmazható a módszer?

    VálaszTörlés